latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Народна банка Србије потписала споразум о изради нумизматичког новца с ликом Николе Тесле

05. 02. 2018.

05. 02. 2018. Народна банка Србије потписала споразум о изради нумизматичког новца с ликом Николе Тесле

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и председник компаније „Mish International Monetary Inc” Роберт Миш потписали су данас Оквирни споразум између Народне банке Србије и те америчке компаније којим се успоставља пословна сарадња на пољу нумизматике, а чији резултат ће бити израда нумизматичког новца с ликом Николе Тесле.

Представници Народне банке Србије и компаније „Mish International Monetary Inc” започели су у јуну 2016. године прелиминарне разговоре о могућностима комерцијалне сарадње на пројекту производње серије сребрних и златних кованица различитих величина и квалитета посвећених Николи Тесли.

Током важења овог споразума, Народна банка Србије ће израђивати 210.000 комада кованица годишње, у складу са одобреним дизајном, а на основу закључених појединачних уговора који су предвиђени Оквирним споразумом. Оквирни споразум се закључује на период од пет година, тако да је укупни очекивани тираж око 1.000.000 комада кованица. У почетној фази, израђиваће се сребрне кованице, за чију израду ће сребрне ронделе (кружне металне плочице на којима се израђују аверс и реверс кованице) обезбедити компанија „Mish International Monetary Inc”, која преузима све ризике у вези с ценом сребра, маркетингом, увозом рондела, извозом готовог производа и сл.

Народна банка Србије, Завод за израду новчаница, кује сребрњаке у складу са усвојеним идејним решењем, које је утврђено у складу са Законом о Народној банци Србије (ознака номиналне вредности, ознака банке емитента, обележја државе емитента, изглед аверса и реверса). При томе, аверс је јединствен свих пет година важења споразума – лик Николе Тесле, и не мења се, док ће се на реверсу обележја мењати и на њему ће бити изуми Николе Тесле. Предвиђено је да се реверс мења сваке године, односно да буде најмање пет таквих измена, што значи да ће бити заступљено најмање пет изума Николе Тесле.

Сарадњом Народне банке Србије с компанијом „Mish International Monetary Inc” промовишу се српски новац, историја и знамените личности на територији Сједињених Америчких Држава, с обзиром на то да се Никола Тесла, визионар српског порекла, убраја у ред изузетних људи чији је научни допринос општепознат, јер су његова дела изменила свет.

Одређена промотивна количина кованица биће од јуна доступна и на домаћем тржишту.

Пројектом се у свету промовишу и Република Србија и њена културно-историјска баштина.