latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

20.05.2019.

Гувернер Јоргованка Табаковић са представницима Светске банке: Пословно окружење стимулативно, створене добре основе за одржив раст

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истакла је данас током састанка с представницима Светске банке да је економско окружење у Србији стимулативно за пословање, као и да су створене добре основе за одржив раст и развојне активности. На састанку одржаном у Народној банци Србије било је речи о реализацији актуелних заједничких пројеката, као и о будућој сарадњи.

Свим својим активностима, директно и индиректно, Народна банка Србије ради на подстицању конкуренције и јачању конкурентности, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Када је реч о иновацијама, Србија показује да може да стане раме уз раме с развијеним земљама, а централна банка свој допринос, између осталог, даје и радећи на стварању модерног и инклузивног тржишта плаћања мале вредности.

„Стварамо сигурну и ефикасну инфраструктуру за плаћања, као и широк спектар платних инструмената и услуга прилагођене потребама наших грађана и привреде. С тим циљем смо у октобру прошле године пустили у рад и најсавременији начин плаћања у свету – систем инстант плаћања. Управо то су области на којима ће и у наредном периоду централна банка радити како би се олакшало пословање и пословни амбијент учинио још атрактивнијим”, нагласила је гувернер Јоргованка Табаковић.

На крају састанка оцењено је да је Србија резултатима доказала да заслужује пуну подршку свих партнера. Истичући да су спремни да се укључе у све области сарадње јер Србија има потенцијал за стопе раста од 7% и у кратком року, представници Светске банке показали су да верују у позитивне изгледе Србије.

Кабинет гувернера