latinica | english
 

Дешавања

03.10.2018.

Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице”

У изложбеном простору Народне банке Србије на Славији, 10. септембра, отворена је изложба под називом „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице”. Изложба је реализована у оквиру манифестације „Дани европске баштине”.

Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице”, чији су аутори стручни сарадници Завода за заштиту споменика града Београда, препознаје и просторно смешта све објекте модерне на подручју престонице. Велики број подигнутих здања потврђује да је београдска модерна, с једне стране, пратила главне уметничке токове највећих европских центара и да је, с друге стране, у делима њених најзначајнијих протагониста – Милана Злоковића, Бранислава Којића, Душана Бабића, Јана Дубовог, Николе Добровића, Драгише Брашована и других аутора – донела њене јединствене и аутентичне примере, који су, након више од осам деценија, препознати као неизоставни део националне градитељске баштине.

У реализацији ове изложбе учествовало је више институција града Београда и Републике Србије: Секретаријат за културу, Секретаријат за привреду, Установа културе „Пароброд”, Народна банка Србије, Музеј науке и технике у Београду, Музеј ваздухопловства – Београд, Астрономска опсерваторија, Филмске новости, Архив Југославије и Југословенска кинотека. Завод за заштиту споменика града Београда је овим поводом остварио сарадњу и с наследницима, носиоцима ауторских права, фондацијама, цивилним сектором и приватним колекционарима, а посебно је значајна сарадња с Фондацијом „Милан Злоковић”, која данас интензивно ради на очувању дела чувеног архитекте и оснивача модерне.

Изложбу су отворили Горан Весић, заменик градоначелника Београда, Данијела Ванушић, помоћник министра културе и информисања за заштиту културног наслеђа, архитекта др Љиљана Благојевић, рецензент изложбе, и Оливера Вучковић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда. На отварању су наступили гудачки оркестар и солисти Музичке школе „Станковић”.
Изложба је била отворена за јавност до 1. октобра.

Центар за посетиоце

     <<<