latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

22.10.2019.

Годину дана рада система за инстант плаћања – IPS НБС система

Раме уз раме с најзначајнијим финансијским институцијама у свету, пре тачно годину дана, Народна банка Србије пустила је у рад нови платни систем – систем за инстант плаћања – IPS НБС систем. Овај систем, чијим радом као оператор управља Народна банка Србије, представља платни систем најсавременијег типа, односно најновије генерације у светским оквирима, захваљујући коме наши грађани и привреда могу да врше плаћања непрекидно, независно од радног времена банака – 24 сата дневно, седам дана у недељи, 365 дана годишње, а новац се крајњем кориснику преноси у року од готово једне секунде.

Од 22. октобра 2018. до 20. октобра 2019. године у IPS НБС систему реализовано је 5.300.836 трансакција, укупне вредности 77.985.299.511,58 динара. Просечна вредност трансакције је око 14.700 динара, а просечно време извршења трансакције само 1,17 секунди.

IPS НБС систем знатно је олакшао пренос новца и грађанима и привреди. Захваљујући овом систему, у Републици Србији могуће је извршити пренос новца у динарима, до износа од 300.000 динара по трансакцији, у року од готово једне секунде. То значи да прималац новца одмах може да располаже новцем. Корисници више не морају да воде рачуна да ли је радни или нерадни дан, које је доба дана и да ли је експозитура банке у којој има платни рачун отворена.

IPS НБС систем је банкама обезбедио инфраструктуру за повезивање и развој најсавременијих иновативних производа и услуга, односно створен им је огроман простор да на прави начин искористе све могућности које овај систем пружа и креирају и понуде својим клијентима сервисе прилагођене њиховим потребама, потребама човека 21. века.

Приликом утврђивања ценовне политике IPS НБС система, Народна банка Србије нарочито je водила рачуна о томе да накнаде које наплаћује учесницима у систему буду готово симболичне и засноване искључиво на стварним трошковима које Народна банка Србије има у вези са извршавањем трансакција. Циљ Народне банке Србије јесте да створи услове да банке својим клијентима – грађанима и привреди – пруже сервисе засноване на раду овог система по што повољнијој цени.

Подсећамо да је на пројекту успостављања овог система, који представља један од њених најзначајнијих пројеката, Народна банка Србије радила нешто мање од две године. Уз очување ниске и стабилне инфлације, релативне стабилности курса динара, увећање девизних резерви и јачање финансијске стабилности, заједно с другим иновацијама у области плаћања, пуштање у рад IPS НБС система један је од резултата који су посебно обележили рад Народне банке Србије у протеклих седам година.

Народна банка Србије ће наставити интензиван рад на иновацијама ради даљег унапређења финансијског система наше земље.

Кабинет гувернера