ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 
O Narodnoj banci Srbije | Arhiv i bilioteka | Arhiv

Arhiv

POZIV IMAOCIMA DOKUMENTACIJE
i istorijskih predmeta osiguravajućih društava Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije

Narodna banka Srbije poseduje arhivsku građu od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja u kontinuitetu od osnivanja Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, 1884. godine, do današnjih dana. Ta dokumentacija svedok je ne samo istorije Narodne banke, kao, nesumnjivo, izuzetno važne državne ustanove, već i same države, njenog razvoja, evropeizacije i modernizacijskih procesa kroz koje je prolazila. Istorija Narodne banke ispunjena je ekonomsko-finansijskim radom, koji je uticao i na koji su uticale društveno-političke promene, ali i različita širina delovanja (Kraljevina Srbija, Kraljevina Jugoslavija, period nemačke okupacije, SFRJ, SRJ, SCG, Republika Srbija), čime se ona uključuje u red  istorijski najzanimljivijih emisionih i centralnih banaka Evrope.

Dokumentarno blago Narodne banke, koje se sastoji se od arhivskih fondova i celina fondova od više hiljada metara, predstavlja, svakako, važan istorijski izvor za izučavanje bankarske, privredne i uopšte društvene istorije Srbije, Jugoslavije i jugoistočne Evrope.

Najaktuelniji sadržaji u Arhivu Narodne banke Srbije jesu serije dokumenata koji se tiču oduzimanja imovine i isplate naknade za oduzetu imovinu po osnovu eksproprijacije (za period 1950–1958) i poljoprivrednog zemljišnog fonda (počev od 1953. do sedamdesetih godina 20. veka).

Kontakt:
Arhiv NBS (Odeljenje za arhivske poslove i registraturski materijal)
Kralja Petra 12, 11 000 Beograd
telefon +381 11 3027-298; +381 11 3028-798
faks +381 11 3027-152
i-mejl arhiv@nbs.rs

Pismo    Blagajna    Pismo

Pogledajte...
Digitalni arhiv
Istorijat