ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 
Zaštita korisnika | Ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove

Ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove

Dobrovoljni penzijski fondovi su oblik dugoročne štednje zastarost. Svaki građanin ima izbor da li želi da se učlani i koliko da uplaćuje u dobrovoljni penzijski fond. Dobrovoljni penzijski fondovi se koriste isključivo za dugoročnu štednju i pod strogom su kontrolom Narodne banke Srbije. Ulaganjem u dobrovoljni penzijski fond možete ostvariti dodatnu penziju. Redovna penzija ni na koji način nije vezana za ova ulaganja.

Pre nego što se učlanite u dobrovoljni penzijski fond savetujemo Vam da prikupite i uporedite podatke o više dobrovoljnih penzijskih fondova. Informacije o dobrovoljnim penzijskim fondovima možete dobiti u kancelarijama društva za upravljanje i od njihovih posrednika. Osnovni izvor podataka je Prospekt dobrovoljnog penzijskog fonda. Obavezno ga pročitajte. Nemojte se oslanjati samo na reklamni materijal. Budite oprezni sa primerima iznosa penzija koji Vam mogu biti prikazani – pitajte koliki su prinosi i naknade korišćeni u računici i razmislite da li Vam deluju realno.

Visina Vaših sredstava u dobrovoljnom penzijskom fondu nije garantovana, već zavisi od visine uplaćenih doprinosa, frekventnosti i dužine perioda uplata, od prinosa koje dobrovoljni penzijski fond ostvari kao i naknada koje naplaćuje društvo za upravljanja dobrovoljnim penzijskim fondom. Ako dobrovoljni penzijski fond u koji uplaćujete doprinose ne ispunjava Vaša očekivanja možete sredstva sa Vašeg individualnog računa preneti u drugi dobrovoljni penzijski fond.

Ukoliko su Vam potrebna pojašnjenja u vezi sa dobrovoljnim penzijskim fondovima pozovite Informativni-centar Narodne banke Srbije na telefon 0800 111 110 (poziv je besplatan).

Saznajte više...
Spisak društava za upravljanje DPF
Vrednost investicionih jedinica DPF
Saveti zainteresovanima za članstvo u dobrovoljnom penzijskom fondu
Propisi

Pogledajte...
Više o ulaganju u dobrovoljne penzijske fondove - tvojnovac.nbs.rs