ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Supervizija informacionih sistema finansijskih institucija

Finansijske institucije i finansijske usluge su u velikoj meri zavisne od informacionih sistema. Zbog toga je potrebno posebnu pažnju posvetiti slabostima i mogućim (operativnim) rizicima povezanim s korišćenjem informacionih tehnologija u poslovanju finansijskih institucija. Posledice rizika informacionih sistema mogu uticati kako na profitabilnost, likvidnost i kapital finansijskih institucija, tako i na reputaciju finansijske institucije i finansijskog sistema. Takođe, ti rizici mogu uticati na prekid kontinuiteta pružanja finansijskih usluga, kao i na smanjenje poverenja u pojedine finansijske proizvode i u krajnjoj instanci – u finansijski sistem.

Dodatni izazov koji se u oblasti informacionih tehnologija nameće je i brzina kojom se one razvijaju i menjaju, odnosno obezbeđivanje kontinuiranog praćenja trendova u ovoj oblasti i procena njihovog uticaja na poslovanje finansijskih institucija.

Supervizija informacionih sistema je prepoznata kao neminovnost i nužan aspekt supervizije i podrazumeva proveru adekvatnosti upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije. Rizik informacionog sistema, koji je u središtu pažnje Centra za superviziju informacionih sistema finansijskih institucija, prema definicijama Narodne banke Srbije sastavni je deo operativnog rizika i podrazumeva mogućnost nastanka negativnih efekata na finansijski rezultat i kapital finansijske institucije kao posledica neadekvatnog upravljanja informacionim sistemom.

Narodna banka Srbije je intenzivirala aktivnosti na uspostavljanju funkcije supervizije informacionih sistema u finansijskim institucijama s ciljem da se, uz primenu pozitivnih iskustava, obezbedi adekvatnost sistema upravljanja rizicima u ovoj oblasti, kao i da razvije načine preventivnog delovanja u finansijskom sektoru.


Tromesečni izveštaj o incidentima
06.07.2020. Odlukom o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije...
 
Preporuka finansijskim institucijama u cilju zaštite korisnika od sve učestalijih fišing prevara
20.05.2020. U uslovima sve učestalijih pojava fišing prevara, odnosno slanja imejl obaveštenja u ime finansijskih institucija...
 
Preporuke za bezbednost informacionih sistema finansijskih institucija
23.03.2020. Imajući u vidu da će tokom vanrednog stanja velikom broju zaposlenih biti omogućen rad od kuće...
 
Obaveštenje o incidentima
23.03.2020. Imajući u vidu neophodnost očuvanja kontinuiteta poslovanja finansijskih institucija, obaveštavamo vas da je...
 
Upitnik o informacionom sistemu finansijske institucije za 2018. godinu
01.10.2018. Upitnik o informacionom sistemu finansijske institucije namenjen je...
 
Pogledajte...
Propisi iz oblasti supervizije informacionih sistema finansijskih institucija
Upitnik o informacionom sistemu finansijske institucije