ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

26.08.2019.

Stabilnost bez alternative

Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje blagovremeno i proaktivno na domaćem deviznom tržištu.

Tokom poslednjih nekoliko dana, u uslovima sezonski uobičajene smanjene aktivnosti na domaćem deviznom tržištu, pojavili su se određeni deprecijacijski pritisci.

Narodna banka Srbije je blagovremeno reagovala prodajom deviza, dajući jasan signal da relativna stabilnost deviznog tržišta nema alternativu.

Reagujući objektivno i nepristrasno u bilo kom smeru da se pojave prekomerne kratkoročne oscilacije, Narodna banka Srbije je danas, prvi put od januara ove godine, intervenisala na strani prodaje deviza u iznosu od 30 miliona evra.

Današnjom intervencijom, u ambijentu pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju usled nerešavanja aktuelnih trgovinskih tenzija, usporavanja globalnog privrednog rasta i ponovne inverzije krive prinosa u SAD (u segmentu 2G-10G), Narodna banka Srbije je ponovo pružila jasan signal da pažljivo prati kretanja na domaćem deviznom tržištu i u međunarodnom okruženju, kao i da je spremna da deluje proaktivno i na strani kupovine i na strani prodaje deviza. Time smo još jednom jasno pokazali da intervenišemo na deviznom tržištu na obe strane kako bismo sprečili prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara prema evru, ne braneći pritom nijedan određeni nivo kursa. Proaktivnim, blagovremenim i nepristrasnim pristupom Narodna banka Srbije pokazuje da neće dozvoliti da bilo šta ugrozi postignutu stabilnost domaćeg finansijskog tržišta.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru u utorak, 27. avgusta 2019. godine, iznosiće 117,8530 dinara za jedan evro, što predstavlja jačanje dinara prema evru za 0,1% u odnosu na prethodni dan. Dinar je od početka godine nominalno ojačao prema evru za 0,3%, a Narodna banka Srbije je u deviznim intervencijama neto kupila 1.735 miliona evra – kupila 1.895 miliona evra i prodala 160 miliona evra.

Pažljivo praćenje svih relevantnih faktora koji mogu da utiču na kretanja deviznog kursa i pravovremeno i odmereno reagovanje, po potrebi, na strani prodaje ili na strani kupovine deviza, Narodna banka Srbije nastaviće i u narednom periodu.

Kabinet guvernera