ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

14.10.2019.

Delegacija Republike Srbije na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, prisustvovaće Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koja se održava od 14. do 20. oktobra u Vašingtonu.

Glavne teme razmatranja na Godišnjoj skupštini biće izgledi svetske ekonomije, kretanja na svetskim finansijskim tržištima i ključni izazovi ekonomskih politika. Predviđeno je i da generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda predstavi Program globalne politike.

Delegacija Republike Srbije razgovaraće i s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda o aktuelnim i očekivanim makroekonomskim kretanjima u Srbiji u okviru ekonomskog programa koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike. S predstavnicima Svetske banke razgovaraće se o realizaciji odobrenih projekata u okviru programa saradnje s Republikom Srbijom – Strateški okvir za partnerstvo od 2016. do 2020, kao i o saradnji u narednom periodu.

Tokom održavanja Godišnje skupštine organizovan je i niz sastanaka delegacije Republike Srbije, koju čine predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, s predstavnicima drugih finansijskih institucija, potencijalnim investitorima i predstavnicima rejting agencija, radi promocije potencijala srpske privrede i napretka koji je naša zemlja ostvarila na makroekonomskom i opštem planu.

Pored plenarnog zasedanja Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i zasedanja Odbora guvernera Grupacije Svetske banke, kao najviših organa upravljanja, biće održani i sastanci savetodavnih organa ovih institucija – Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. U radu ovih komiteta Srbija učestvuje preko konstituence Švajcarske. Zajedničkom sastanku prisustvovaće i naša delegacija.

Kabinet guvernera