ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

31.10.2019.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Industrijska proizvodnja u septembru bila je za 1,6% veća nego u istom mesecu prethodne godine, pri čemu je rast zabeležen u svim sektorima. Proizvodnja u prerađivačkoj industriji bila je za 1,7% veća nego u septembru prethodne godine. U istom periodu, proizvodnja je povećana i u sektorima rudarstva (1,6%) i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom (1,1%). U okviru prerađivačke industrije, rast je zabeležen u 16 od 24 oblasti, a najviše je pozitivno doprinela proizvodnja osnovnih metala, proizvoda od metala i pića.

Prema desezoniranim podacima, prerađivačka industrija je u septembru, u odnosu na avgust, povećana za 1,5%, uz najveći pozitivan doprinos proizvodnje osnovnih metala, farmaceutskih proizvoda i naftnih derivata.

Promet robe u trgovini na malo je u septembru realno povećan za 7,3% na međugodišnjem nivou. Posmatrano u periodu januar–septembar, promet u trgovini na malo bio je realno veći za 8,6% nego u istom periodu prethodne godine.

Međugodišnje posmatrano, robni izvoz izražen u evrima u septembru povećan je za 7,4%, a uvoz za 5,3%. Rastu izvoza najviše je doprineo izvoz prerađivačke industrije, koji bio veći za 8,0%. Očekujemo i da će dobra poljoprivredna sezona omogućiti nastavak rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda. S druge strane, rast uvoza pretežno je bio vođen većim uvozom repromaterijala i opreme za potrebe investicija i industrijske proizvodnje.

Broj formalno zaposlenih je u trećem tromesečju 2019. povećan za 1,6% u odnosu na isti period prethodne godine, čemu je u najvećoj meri doprinela veća zaposlenost u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Kabinet guvernera