ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

04.11.2019.

Izložba „Milankovićeva vremenska kapija” u Narodnoj banci Srbije

U okviru obeležavanja Milankovićevih jubileja, 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska na Univerzitet u Beogradu, Udruženje „Milutin Milanković” i Narodna banka Srbije organizuju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, izložbu „Milankovićeva vremenska kapija”. Izložba će se održati u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u Nemanjinoj 17, od 5. novembra do 3. decembra. Otvaranje izložbe je 5. novembra u 18 časova.

Na izložbi će biti predstavljeni arhivski materijali iz naučnih oblasti kojima se Milanković bavio, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti. Takođe, biće izloženi i drugi artefakti – originali starih izdanja knjiga, lične stvari, fotografije, prepiska s poznatim svetskim naučnicima i dr. Posebnu vrednost imaju materijali prikupljeni u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču i Arhivu Mađarske akademije nauka u Budimpešti.

Izložba počinje prikazom ledenih doba na našim prostorima, a potom hronološki prikazuje period od dolaska Milutinovih predaka u jednoj od srpskih seoba, Milutinovo školovanje u Dalju, Osijeku i Beču, građevinsku aktivnost u Beču, rad na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, boravak u internaciji u Budimpešti, učešće na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine, do bogate građevinske aktivnosti u Srbiji i Jugoslaviji.

Iako je posle završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, 1909. godine Milanković napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd za profesora Filozofskog fakulteta. Vrhunac svog stvaralačkog rada doživeo je tokom pedesetogodišnjeg života i rada u Beogradu.

Svetskoj nauci darovao je teoriju o klimatskim promenama, kojom je objasnio tajnu ledenih doba, pravoslavlju – najprecizniji kalendar, tehnici – armirani beton, Srbiji – brojne kadrove u oblasti prirodnih nauka, veliki broj građevinskih objekata, divna književna dela kojim nas je proveo kroz vasionu, vekove i carstvo nauka.

Kabinet guvernera