ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

23.05.2014.

Banke su dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s namenskih deviznih računa za otklanjanje posledica poplava

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici doneo Odluku o dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta, kojom je utvrđeno da su banke dužne da primenjuju zvanični srednji kurs pri kupovini deviza s posebnih namenskih računa otvorenih radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica vanrednih okolnosti – poplava u Republici Srbiji.

Osnovni cilj ove odluke je da se dodatno smanje troškovi prenosa novčanih sredstava namenjenih saniranju posledica poplava katastrofalnih razmera koje su pogodile našu zemlju.

Odlukom su obuhvaćeni samo oni namenski računi koje je Narodna banka Srbije objavila na svojoj internet prezentaciji, u skladu sa Odlukom Izvršnog odbora Narodne banke Srbije („Službeni glasniku RS” br. 53/2014 od 19. maja 2014. godine).

Bankama se ukazuje na to da eventualni gubitak po osnovu smanjenih prihoda usled navedene konverzije deviza u dinare ne prelivaju na klijente podizanjem visine naknada i troškova ili povećanjem raspona između kupovnog i prodajnog kursa u svojim kursnim listama.

Kabinet guvernera